Monday, January 24, 2011

Bahan2 dalam SK-II

Sorry for my late reply, entry ni di-request oleh my dear friend - Tinie. Thanks for asking!

Sebenarnya ramai dah kawan2/customers yang pernah tanya soalan ini melalui email. Ramai yang tertanya2 tentang status produk SK-II ni samada HALAL atau tidak. I dah check website rasmi SK-II, unfortunately tak jumpalah pulak yang produk ni dah diberi status HALAL oleh pihak berwajib di Malaysia. Atau mungkin dah diperakui tapi I je yang taktau, tapi secara peribadi I rasa tak ada, sebab produk ni bukan keluaran Malaysia, so tak ada kemungkinan untuk pihak pengedar SK-II Malaysia bersusah-payah memohon perakuan pihak berwajib untuk label status halalnya, wallahua'lam. To cut the story short, all I can do is just to check the ingredients by myself. I ada ambil katalog produk SK-II dan kat dalam tu ada ditulis bahan2 yang terkandung dalam hampir kesemua produk yang dijual. Secara rambangnya apabila I semak bahan2nya tu memang I puas hati, so far tak ada apa yang meragukan...

Produk2 SK-II mainly menggunakan ramuan PITERA. Pitera terhasil dari proses filtrat fermentasi ragi atau kita sebut yis. Ianya mengandungi koleksi semulajadi vitamins, minerals, protein, amino acids dan organic acids yang membantu mengembalikan proses pembaharuan semulajadi kulit. Disebabkan kaedah pembuatannya melibatkan proses fermentasi yis, I perasan baunya tidaklah sewangi kebanyakan produk2 kosmetik lain. Produk2 SK-II tidak terlalu wangi, baunya sangat lembut dan natural...

Dari segi penggunaan bahan kimia pulak, part ni insyaAllah I boleh jamin bahawa produk2 Jepun sangat terpelihara dan selamat. Orang2 Jepun sangat sensitif terhadap benda2 berkaitan ini, mereka menjaga kualiti dan hak pengguna mereka sebaiknya...

That's all for now. I'm so sorry cause I can't list all the ingredients in each product here, so if you would like to know more details maybe on certain products and such, please feel free to write an email to me, I'll try my best to answer all your questions. Bukan sebab rahsia or whatnot cuma kekangan masa dan banyak sangat produknya, but all I can say, dari pembacaan I terhadap bahan2 SK-II ni memang tak ada collagen atau bahan2 yang diragui lainnya...

InsyaAllah selamat dan suci untuk digunakan...

12 comments:

umeboshi said...

salam Fith...k.noora terhingin nak guna SK11...tapi, ongkosnye membuatkan k.noora tutup rapat2 kehinginan itu. anyway, k.noora warwarkan blog fith ni kat kwn2 k.noora. ehehhe...selamat berniaga fith!!!

TinyTini said...

da baca, thanks fith, kena jahit lebih sket ni so leh kumpul duit beli SKII..ehehe..

Suria said...

fith...su dah try, rasa cam okay...baru seminggu...hubby kata nampak kulit makin cerah(xtaula btol ke idok.)...hee

Fith said...

kak noora,
its ok kak,ada peluang nanti boleh laa cuba.mmg sk2 ni antara produk termahal,fith pun pakai yg basic care aje,hehe.
btw thanks ye kak noora!

Tini,
ok tini,gambatte ne!hehe

Suria,
wah2 best laa tu yer.its depends on org,stgh org mmg cepat je nmpk kesan.klau en hubby dah puji tu haa kira ok sgt dah la tu kan..

norlin said...

betul fith kalau produk jepun memang rasa yakin dari keselamatannya sebabn depa ni memang titik berat sungguh kalah kita yg islamni...kalau bahaya memang tolak tepi sungguh depa ni...noli ada juga terlintas di hati sk11 ni...tapi noli jenis tak pakai apa apa,,,duk basuh ngan air ja muka...tapi umur dah meningkat patut kena cubakan....fikir fikir dulu....good luck untuk fith

Fith said...

norlin,
absolutely right!brg jepun ni fith yakin,insyaAllah selamat...
aah noli,bila usia dah meningkat mmg kena ada protection jugak.at least utk basic care.takpe,fikir2 dulu.kalau tak minat sk2,boleh try jenama lain mcm shiseido dll,hehe.tp klau minat nak test sk2,fith boleh belikan,no extra charge,tak ambil untung 1yen pun,tolong order je pun boleh,no hal.
thanks yer...

MzOneD said...

assalamualaikum..
akak, ada tak produk skII untuk penjagaan bawah mata?

Fith said...

MzoneD,ada,please email me,nanti akak explain details k,thanks

Akid Ahmadinejad said...

E

Akid Ahmadinejad said...

E

Akid Ahmadinejad said...

Basic care je berapa?

rozalina ismail said...

Salam kak.leh bg sy no contact and senarai harga sk2 yg akak jual